Balıkesir İl Koordinatörlüğü

TKDK Balıkesir İli IPARD Yatırımları Toplu Açılış Töreni


“TKDK Balıkesir İli IPARD Yatırımları Toplu Açılış Töreni”, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin ARZU’nun katılımlarıyla Balıkesir Balkonuk Center da gerçekleştirilmiştir.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından organize edilen törene Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin ARZU’nun yanı sıra Balıkesir Valisi Mustafa YAMAN, il milletvekilleri ile çok sayıda bürokrat ve davetli katılmıştır.

Kurumumuzun tanıtıldığı slayt gösterisiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan Vali Mustafa Yaman, “Ülkemizin sağlık, sosyal ve tarım ile demokrasi bağlamında çok hızlı gelişim sürecine girmesi, hükümetimizin oluşturduğu güven ortamıyla gerçekleşmiştir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hibeleri ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaya başlamıştır” dedi.

Arzu: Bu törenler sayesinde farkındalık oluşturuyoruz.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu ‘’Türkiye yakaladığı istikrarlı yönetim modeli ile demokrasi, sosyal devlet, engellilere verdiği destekler anlamında adeta çağ atladı. Aynı ilerlemeleri tarımda da yaşadı. Biz az tanıtım yapıyoruz. Tarımda geldiğimiz nokta görülmeyebiliyor. Başarılarımız, hak etmediğimiz eleştirilere dönüşüyor. Dolayısıyla bu tür programlar ile devletimizin halkımıza sağlamış olduğu imkanları hatırlatmakta fayda var’’ dedi.

TKDK’nın Balıkesir tarımına kazandırdıkları
Kurumumuzca 2011 Temmuz ayından itibaren 13 çağrıya çıkılmış ve Koordinatörlüğümüze, şu an inceleme süreci devam eden 13. çağrı dönemi dahil, toplam 286 proje başvurusu yapılmıştır.

İlk 12 çağrı sonucunda sözleşme imzalanan 140 projenin toplam yatırım tutarı 112.543.272,39 TL, ödenecek destek miktarı ise 54.013.350,74 TL’dir. Bu 140 projeden tamamlanan 127 tanesine 41.824.871,98 TL hibe ödemesi gerçekleştirilmiş, geriye kalan miktar ise birkaç ay içerisinde projelerin bitmesiyle birlikte yatırımcıların hesabına aktarılacaktır.

140 proje içerisinde süt hayvancılığından, kırsal turizme kadar toplam 8 sektörden projeler hayata geçirilmiştir.

Bugüne kadar sözleşme imzalanan 140 başvurudan fiziki kapanışı yapılmış ve faaliyete geçmiş 127 yatırımla birlikte 420 kişi doğrudan, 95 kişide dolaylı olmak üzere toplam 515 kişiye istihdam sağlanmıştır. TKDK hibeleri ile genç ve kadın girişimcilerin proje yapması teşvik edilmektedir. Bugüne kadar yapılan yatırımlar ile 40 yaş altı 59 genç girişimci ve 13 kadın girişimci yatırım yapmış bulunmaktadır.

TKDK hibeleri bölge ekonomisinin canlanmasında ve hareket kapasitesinin arttırmasında ciddi katkılar sağlamaya başlamıştır. Projenin hazırlanmasından, yatırımların faaliyetine geçmesine kadar tüm evrelerde inşaat, makine, danışmanlık sektörleri ile arazi fiyatlarında ciddi hareketlenmeler oluşmuş, danışmanlık hizmetleri ile yeni istihdam alanları ortaya çıkmıştır. İl Koordinatörlüğümüz tarafından desteklenen projelere sağlanan makine-ekipman desteği ise bugüne kadar toplam 39.986 adet olmuş ayrıca 77 adet traktör yatırımcılara kazandırılmıştır.

Tören, hibe desteği sağlanan işletmelerden 11 tanesine temsili çek verilmesinin ardından hibe ödemesi gerçekleştirilen 127 işletme için kurdele kesimi ile son buldu.