Balıkesir İl Koordinatörlüğü

TKDK aracılığı ile Balıkesir’e 90 milyonluk yatırım


AK Parti Balıkesir Milletvekili Av. Adil Çelik Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörlüğünü ziyaret ederek İl Koordinatörü M. Zahid Döğdü’den TKDK Projeleri ve yatırımlarla ilgili bilgi aldı.  Ziyarette Balıkesir'de yapılan tarım ve hayvancılık konuları, bunların geliştirilmesi, modernizasyonu, verimlilik artışı ve Avrupa Birliği destekleri gibi konularda bilgi alışverişinde bulunuldu.
TKDK hibeleri yatırımcıyı cezbediyor.
Tarım ve hayvancılık yatırımlarının Balıkesir ekonomisinin en temel unsurlarının başında geldiğini ve bu nedenle kırsal kalkınma konusunda TKDK’nın desteklerinin büyük önem arz ettiğini vurgulayan Balıkesir Milletvekili Adil Çelik “ Balıkesir tarımsal faaliyetler konusunda da Türkiye’nin parlayan yıldızı konumunda ve tarım ve sanayi yatırımları konusunda yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor. AB ve devlet destekleri ile finanse edilen projeler yatırımcıları cezbediyor, Balıkesir’in sunduğu avantajlarla TKDK’nın destekleri birleşince Balıkesir tam bir yatırım cenneti olma yolunda ilerliyor. Balıkesir 5-10 yıl gibi kısa bir sürede alacağı yatırımlarla ülkemizin kalkınmasına daha büyük katkı sağlayacaktır. TKDK destekleri ile yatırımcıların üretim standartlarını arttırmakta, üretin kalitesini AB standartlarına çıkararak üreticilere rekabet avantajı da sağlamaktadır. Bu desteklerle istihdam artıyor ve Balıkesir’e birçok yönden katkı sağlayacak yatırımlar ortaya çıkıyor” dedi. Balıkesir Milletvekili Adil Çelik Girişimciliğin desteklenmesi iktisadi kalkınma ile istihdam sorunlarının çözümünün en temel faktörü olduğunu ve bu desteklerin kırsal alanda gelişmişlik düzeyini yukarı çekerek standartları da arttırdığını ifade etti.
                6. Çağrı ile Balıkesir’e 50 milyon TL hibe
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörü M. Zahid Döğdü 8 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanan 6. Çağrı ilanı kapsamında hazırlanan projeler ile Balıkesir 67 proje ile 6. Çağrı dönemini tamamlandığını ifade etti. Döğdü “Bu çağrı döneminde arıcılıktan tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine, kırsal turizmden yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar IPARD Programı dahilinde yer alan hemen hemen tüm yatırım alanlarından projeler sunulmuştur. Arıcılık ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği gibi aile işletmelerinin kurulmasından, yeni istihdam olanakları yaratacak büyük işletmelerin kurulmasına kadar çeşitli büyüklükteki işletmeleri içeren 67 proje ile ilimizde gerçekleştirilmesi planlanan yatırımların tutarının yaklaşık 90 milyon TL olması beklenmekle birlikte, ödenecek hibe tutarının yaklaşık 50 milyon TL olması öngörülmektedir.” Dedi.
Kırsal kalkınmanın lokomotifi olan TKDK tarafından 2011 yılından itibaren hayata geçirilen projeler ile Balıkesir’de 249 proje sözleşmeye bağlanarak hayata geçirilmiş ve yapılan yatırımlara ödenen hibe tutarının yaklaşık 86 milyon TL olduğunu ifade eden Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörü M. Zahid Döğdü “ Söz konusu yatırımlar ile 1288 kişiye iş imkanı sağlanmış ve Balıkesir’in tüm kırsal alanlarında işletmelerin kurulması ile kırsaldan kente göçün de önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Genç girişimciler ve kadın girişimciler pozitif ayrımcılıkla desteklenmiş ve iş hayatında aktif bir şekilde yer almalarının önü açılmıştır.”
               
 
Ödemelerin 2020 yılı içerisinde yapılması planlanmaktadır
“IPARD I ve IPARD II programı kapsamında önceki dönemlerde yayımlanan 20 çağrı dönemi boyunca edinilen tecrübeler, proje hazırlama ve uygulama kültürünün gelişmesi, yaratılan istihdam ve AB Standartlarına haiz işletmelerin ortaya çıkması yatırımcıların proje sunmalarını teşvik etmiş ve yeni yatırımlarla ilimizin gelişmesine katkı sağlamıştır.  6. çağrı döneminde alınan 67 projenin Ocak ayında sözleşmeye bağlanması ve 2020 yılı içerisinde ödemelerinin yapılması planlanmaktadır. İl Koordinatörlüğümüz, IPARD Programı dâhilindeki tüm yatırım alanlarının ilimizde değerlendirilmesi ve etkin, verimli bir proje oluşturma ve uygulama kapasitesinin oluşturularak, ilimizin sürdürülebilir kalkınmasının sağlanması hedefiyle çalışmalarına devam edecektir.” Dedi.