Balıkesir İl Koordinatörlüğü

TKDK’dan Balıkesir’e 20,5 Milyon TL’lik Hibe


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından IPARD II Programı Dokuzuncu Başvuru Çağrı Dönemi, Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Tedbiri ve Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Tedbirinden Birinci ve İkinci Grup Desteklenmek Üzere Seçilen Başvurular Listesi yayımlanmıştır.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Balıkesir İl Koordinatörlüğüne teslim edilen projeler içerisinden 1 ve 2.gurupta,  Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler 1, Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi sektöründen 7, Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi sektöründen 6, Zanaatkârlık ve Yerel Ürün İşletmeleri sektöründen 5, Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri sektöründen 2, Makine parkları sektöründen 2, Yenilenebilir Enerji Yatırımları sektöründen 1 proje desteklenmeye hak kazanmıştır. Yaklaşık 26 milyon TL’yi bulan uygun harcama tutarlarının yüzde 65’i yatırımcılarımıza hibe olarak ödenecektir.
Öte yandan piyasalardaki, özellikle COVID-19 kaynaklı fiyat yükselmeleri nedeniyle yatırım maliyetlerindeki artışları telafi etmek amacıyla, IPARD Fonlarına finansman sağlayan Avrupa Birliği ve Ulusal otoritelerin onayı ile istisnai bir düzenleme yapılmasına karar verilmiştir.

Bu çerçevede tahakkuk aşamasındaki hesaplamalarda, sözleşmelerde yer alan birim fiyatlar yerine iyileştirilmiş birim fiyatlar kullanılabilecektir. Uygun harcama tutarları 9. Çağrı için % 22’ye kadar olacak şekilde artırılacak ve hesaplanan tutar yeni üst sınır olarak referans alınacaktır. Yeni yapılan düzenleme ile Balıkesir’de yapılan yatırımlarda TKDK tarafından yapılacak hibe desteğinin 20,5 milyon TL’ye çıkması beklenmektedir