Balıkesir İl Koordinatörlüğü

Belgin Uygur TKDK destekli işletmeleri ziyaret etti.



AK Parti Balıkesir Milletvekili Av. Belgin Uygur Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörlüğünü ziyaret ederek İl Koordinatörü M. Zahid Döğdü’den TKDK Projeleri ve yatırımlarla ilgili bilgi aldı.  Ziyarette Balıkesir’de kadın girişimciler tarafından sunulan projeler ve TKDK destekleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur ve TKDK İl Koordinatörü M. Zahid Döğdü Balıkesir’in Havran ilçesinde TKDK desteği ile yapılan kadın girişimci Nermin Gökduman'ın zeytin ve zeytinyağı fabrikasını, kadın girişimci Funda Çetin tarafından TKDK'nın hibe desteğiyle yapılan sirke fabrikasını, TKDK'nın hibe desteğiyle 4 yıl önce açılan kadın girişimci Fatma Sözer'in sahibi olduğu zeytinyağı fabrikasını ziyaret etti.
 
Yazılmış her başarı hikâyesinin arkasında mutlaka kadın vardır.
TKDK hibe desteği ile faaliyete geçen tesisleri ziyaret eden Uygur kadınların istediklerinde her işi yapabileceklerinin ve başarılı olabileceklerin altını çizdi. Uygur bu konuda birçok girişimci örnekleri mevcut, Bu muazzam tesislerimizde de bunu görüyoruz. Kadınlarımız girişimci ruhları ve disiplinli çalışmaları ile örnek girişimlere imza atarak ekonomimize doğrudan katkı sağlıyor. TKDK destekleri de kadınlarımıza önemli fırsatlar sunuyor. Kadın girişimcilerimiz bu fırsatları iyi değerlendirerek başarılı projeler sunmak için TKDK Balıkesir İl Koordinatörlüğünden bilgi alabilir ve projelerinin her aşamasında destek talebinde bulunabilirler dedi. Proje başvurusunda bulunan kadın proje sahiplerinin hibe oranını etkilemeden ek puan alacakları ve bunun projenin onaylanması adına avantaj olduğu belirten Balıkesir Milletvekili Av. Belgin Uygur. Kadınların iş hayatında etkin olmaları adına puan avantajının önemli olduğu, 40 yaşın altındaki genç girişimcilerin, gerçek kişi başvurularının da sıralama kriterleri açısından avantaja sahip olacağı dile getirildi.
 
Kadınlar kendilerine güvenmeli ve mutlaka girişimci olmalı.
“Kadınlar, hem toplumumuzun hem de ailenin temel yapı taşıdır. Kadınlarımız üretime ve yönetime katılma imkânına kavuştukları toplumlarda ise, gelişmede etkin, çok önemli roller ile karşımıza çıkmaktadır.  Ekonomik ve sosyal anlamda kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişme ve kalkınma gerçekleşemez. Kadınlarımızın girişimcilik hikâyelerini, ortaya koydukları tesisleri görünce gurur duyuyoruz, Kadınlarımız TKDK destekleri ile de büyük başarılara imza atıyor ve Balıkesir ekonomisine doğrudan katkı sunuyorlar” dedi.
 
Balıkesir’e 90 milyon TL'lik yatırım.
TKDK’ya sunulan projelerin değerlendirilmesinde IPARD sıralama kriterlerinin çok önemli olduğunun altını çizen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörü M. Zahid Döğdü  “Kadınlarımıza kurumumuza sundukları projeleri ile Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar ve Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbirlerinde 10 ve 15 puan vermek suretiyle öne çıkarmakta ve pozitif ayrımcılık sağlanmaktadır. Balıkesir’in tüm ilçelerinde gerçekleştirdiğimiz tanıtım toplantılarında ve programlarda da kadın girişimcilere sağlanan avantajların üzerinde özellikle durularak kadın ve genç yatırımcılar teşvik ediyoruz.” dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörü M. Zahid Döğdü TKDK'ya sunulan 67 proje ile 6. Çağrı dönemini tamamlandığını ifade etti. Döğdü "67 proje ile ilimizde gerçekleştirilmesi planlanan yatırımların tutarının yaklaşık 90 milyon TL olması beklenmekle birlikte, ödenecek hibe tutarının yaklaşık 50 milyon TL olması öngörülmektedir.” dedi. TKDK tarafından 2011 yılından itibaren hayata geçirilen projeler ile Balıkesir’de 249 proje sözleşmeye bağlanarak hayata geçirildiğinin altını çizen Döğdü yapılan yatırımlara ödenen hibe tutarının yaklaşık 86 milyon TL olduğunu ifade etti. Söz konusu yatırımlar ile 1288 kişiye iş imkânı sağlanmış ve Balıkesir’in tüm kırsal alanlarında işletmelerin kurulması ile kırsaldan kente göçün de önüne geçilmesi hedeflenmiştir. "Kırsal alandan göçte kadınlar çok önemli. Eğer kadınları kırsal alanda tutabilirsek, aileleri de tutabiliriz. Kadınların da ekonomiye katkıda bulunmalarını istiyoruz, Genç girişimciler ve kadın girişimciler pozitif ayrımcılıkla desteklenmiş ve iş hayatında aktif bir şekilde yer almalarının önü açılmıştır." ifadelerini kullandı.