Balıkesir İl Koordinatörlüğü

TKDK’dan 8. Çağrıda 320 milyon TL hibe


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörü M. Zahid Döğdü, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun, 25 Kasım 2019 tarihinde ’8. Başvuru Çağrı İlan’ına çıktığını belirtti.

Döğdü "IPARD-II kapsamında, Balıkesir’in de dâhil olduğu 42 ilde yatırımcıları desteklemek üzere işleme ve pazarlama sektörlerinde, 50 milyon Euro, yani 320 milyon liralık hibe paketini üreticimize, yetiştiricimize, yatırımcımıza sunuyoruz. Bu yeni hibe paketinde, makine ve ekipman alımı ile yenilenebilir enerji ekipmanlarını, yani modernizasyonu destekleyeceğiz" dedi

Makine ekipman ve yenilenebilir enerji yatırımları desteklenecek.

IPARD-II 8. Başvuru çağrısında Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektörüne, Süt toplama merkezlerine, Et parçalama ve işleme tesisleri ile kesimhanelere, Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması tesisleri ile Meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve depolanması yatırımlarına destek sağlanacaktır. Bu “Başvuru Çağrı İlanı” kapsamında “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar” tedbirinden yalnızca makine-ekipman, hizmet ve görünürlük alımları desteğine ilişkin başvurular kabul edilecektir.

Frigorifik araçlar ve soğutma tanklı süt toplama araçları da destek kapsamında

IPARD-II 8. Başvuru çağrısında hibe oranları ise, gerçek ve tüzel kişilerde yüzde 40, kooperatifler ve üretici örgütleri için yüzde 50 olacak. Mevcut makine ve ekipmanlara ilaveten, üreticilerden gelen talepler doğrultusunda IPARD'a yeni makine ve ekipmanlar dâhil edildi. Süt ürünlerinin, işlenmiş et ürünlerinin, meyve-sebze ve su ürünlerinin soğuk zincirde taşınacağı frigorifik araçları, süt işleme tesisleri için süt tankerlerini, süt toplama merkezlerinde, soğutma tanklı süt toplama araçlarını, meyve-sebze ürünlerinde, şoklama ve ürün dondurma sistemleri de destek kapsamına aldık. Ayrıca bazı sektörlerin kapsamı genişletildi. Tüm meyve ve sebze ürünleri, kurutma yatırımlarına dâhil edildi. Süt işleme tesisleri ve süt toplama merkezi yatırımlarında günlük en fazla 70 ton süt işleme ve toplama sınırı da kaldırıldı. TKDK Balıkesir İl Koordinatörü M. Zahid Döğdü, Başvuruların TKDK İl Koordinatörlüklerine teslim tarihleri ise 2 Ocak ile 31 Ocak 2020 arasında olacaktır” diye konuştu.